De wereld nóg mooier maken

“Maar ik wil helemaal niet terug naar de aarde” stribbelde de Kleine ziel tegen. U weet wel: voordat de geboren mogen worden hebben kleine zielen nog wel eens even een gesprek met een van de wijze mensen die aan de andere kant verblijven. De wijzen hebben de raak om kleine zielen om te weg te helpen. Ze weten namelijk dat kleine zielen nog wel eens moeite hebben om de sprong te wagen. Veel van die klein zielen zijn namelijk al eens eerder op aarde geweest. En ze wetend dan ook als geen andere hoe koud het op de aarde kan zijn als mensen vergeten om het licht van de liefde aan te steken. En wat denj je. Raar he, hebben ze het soms zo houd daar beneden en dan vergeten die mensen nog om het licht van de liefde aan te steken. En dat terwijl ze het zo warm hadden kunnen hebben.

Maar de oude wijze vrouw glimlachte. Ja, veel van die wijze mensen aan de andere kant zijn vrouwen. Ze zijn vrouw en ze weten hoe veel moeite het soms kost om geboren te worden. Ze weten dat kleine zielen soms door een angstig en donker geboortekanaal hen moeten om het lcht op aarde te kunnen zien. En deze wijze vrouwen snappen dan ook wel dat de kleine zielen moeite hebben om het veilig nest aan de andere kant achter zich te laten en de sprong in het duister weer te wagen.

“Toch zul je moeten” sprak ze mild tegen de Kleine Ziel. “Je wilt toch verder groeien? Nu, dat kan alleen als je eerst deze fase afrondt. En je weet dat je deze fase alleen maar af kunt ronden als je terug gaat naar de aarde. “Maar het is hier zo mooi” verzuchtte de ziel. “Zo mooi…” En op de aarde zijn de mensen soms zo onwetend. En ze doen soms zulke rare dingen. En ze weten niet eens dat ze het licht van liefde aan kunnen steken als ze het koud hebben. En met een zachte dwang begeleidde de wijze vrouw de kleine ziel naar de poort. Want het was de bedoeling dat de kleine ziel nog eens geboren zou worden. Misschien zelfs wel om de mensen op aarde te leren dat ze het licht van warmte en liefde aan kunnen steken als ze het koud hebben. “Ga nu maar” zei de wijze vrouw tegen kleine ziel. “En succes hè.” Weifelend bleef de ziel op de drempel staan. Nog een keer keek ze om. Toen zuchtte ze diep, sloot haar ogen en sprong…

Weet u. Herman Finkers heeft het in zijn oudejaarsconference gehad over wonderen. Wat si een wonder: het is een wonder dat mensen kunnen genezen als ze ziek zijn. Het is een wonder dat kleine zielen een andere kleine ziel kunnen vinden om van te houden. Het is een wonder als die andere Kleine Ziel van het zelfde geslacht is. Ja dat is ook een wonder, zegt Herman Finkers. Ik ben dat van ganser harte met hem eens. Ik vind het altijd weer een wonder als een kleine ziel een tweelingziel tegen komt om van te houden. Het is al een wonder als een meisjesziel een jongetje vind. Maar is het nog wonderlijker als ook twee jongetjes of meisjes van elkaar kunnen houden. Wat een wonderen allemaal. En dat allemaal omdat de Eeuwige ons wil leren om het licht aan te steken als we het koud hebben.

Wonderen, ze bestaan nog. Na de oudejaarsconference van Herman Finkers weet ik het zeker. En ik heb eens even opgezocht wat wonderen eigenlijk zijn. En toen kwam ik een tekst tegen van een hele grote wijze ziel, ze heeft Hanna Ahrend, ze heeft boeken geschreven over de verwerking van de Tweede Wereld oorlog. Hanna Ahrend is een filosofe. Moet je eens horen wat ze zegt over wonderen. ‘Het Wonder bestaat daarin, dat er überhaupt mensen geboren worden. En met hen een nieuw begin… Dat men in de wereld vertrouwen mag hebben en dat men voor de wereld mag hopen, is nergens puntiger en mooier uitgedrukt dan in de woorden van de “blijde boodschap” met kerstmis: “Een kind is ons geboren”.

Liefde bevestigt je in je bestaan en maakt je in zekere zin ook onaantastbaar. Dat is geen slimheid, dat is wijsheid. Het was de wijsheid van de Eeuwige om de mensheid het allergrootste geschenk te geven. Het is de wijsheid van de Eeuwige om mensen elkaar weer cadeau te geven om te troosten, om elkaar te bemoedigen. Wat mogen we toch blij zijn dat er aan de andere kant altijd weer wijze mensen klaar staan om de kleine zielen te begeleiden om op reis naar de aarde.

Dat klinkt allemaal wel mooi. Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. Want er zijn ook een heleboel mensen die geen idee hebben wat we hier aan het doen zijn. Waarom we hier op aarde zijn. Ik had onlangs een gesprek met iemand die zijn dat hij me niet vertrouwde omdat ik zo’n religieus was. En het was allemaal de schuld van de religies dat er zoveel ellende op wereld was. En nou snap ik dat wel. Want de religies hebben nog al wat doden op hun geweten. Maar ik ben toch wel blij dat er van de wijze mannen en vrouwen zijn die ons elke keer weer naar de aarde sturen om onze wijze lessen te leren. Ik ben ontzettend blij met Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Desmond Tutu, Moeder Theresa en vele vele anderen die ons toch elke keer weer helpen om door het geboortekanaal van onwijsheid heen te kruipen en ons te leren waarom we hier zijn.

Denken als een kip zonder kop
O wat knapt een mens daarvan op.
Als er geen religie was, dan was er minder leed
Zonder al die kerken was de wereld niet zo wreed.
Geloof is een psychose en een godsbesef naïef
Bewezen psychiatrisch en waanzinnig primitief.

Augustinus, Gerard Reve, Desmond Tutu, ga maar door
Onvolwassen zieke geesten, net als Gandhi, Thomas More.
Zo te redeneren, ach dat kan zo heerlijk zijn
Met het flinterdunne denkwerk van een middelmatig brein
Zwetsen als een kip zonder kop;
O wat knapt een mens daarvan op.”

Ubi caritas et amor, Deus ibi est. Waar liefdadigheid is en liefde, daar is God. De wereld is mooier te maken dan dat ze is. “Hebt elkander lief, gelijk Ivo Niehe zichzelf.” Grapte Herman Finkers. Hebt elkander lief. Want God woont in de liefde. Ubi caritas et amor, Deus ibi est.  Waar liefdadigheid is en liefde, daar is God. De wereld is mooier te maken dan dat ze is.

Als je de opdracht hebt gekregen van de wijze vrouw aan de andere kant om naar de aarde te gaan, wordt van je gevraagd om met open ogen, een open hart en met op handen met je medemens om te gaan. Wrijf het stof van onwetendheid uit je ogen, en besteed aandacht aan de boodschappen ontvangt uit de wereld van de Profeten, de Zieners de Wijzen. Maak de spring in het duister, daal af naar de aarde. Weet je, onze wereld is zwanger van mogelijkheden. Alle tijd is nu.
Je bent een medeschepper van een nieuwe mooie, rechtvaardige wereld. Wrijf het stof uit je ogen. Onbeperkte visie stelt je in staat om door de sluier van onwetendheid te breken en tot
een innerlijk weten te komen.
 Dat is de belofte die je mee krijgt als je als Kleine Ziel naar de aarde te terug gaat.

Het goddelijke moest gestalte krijgen in de liefde van de mens voor zijn medemens. De Levende, de Eeuwige werd wakker in de liefde van een mensenkind voor de medemens. De humaniteit, de menselijkheid werd geboren als het allerhoogste principe van Liefde dat de wereld zin en betekenis geeft. Liefde is de zin van de schepping. Liefde is geen gevoel, Liefde is de waarheid waaruit wij geboren worden.